Wilde Westen op het Web - Deel 2
Vlerick Diederik ~ 30/01/2009

Om te beginnen wat achtergrondinformatie: sinds een paar jaar worden Westerse bedrijven belaagd met e-mails van Oosterse (veelal Chinese) oorsprong, met de vraag of de bedrijven in kwestie domeinnaam X wensen te registreren. Meestal beweren deze 'bedrijven' dat ze een aanvraag hebben ontvangen voor de registratie van domeinnaam X. Blijkbaar hebben ze daar dus tijd te veel en zouden ze (hoewel dat geen vereiste is voor de registratie) systematisch controleren op trademark. Ze zijn dan zo eerlijk om u als bedrijf te bevoorrechten voor de registratie… Bij deze zeg ik u graag dat dergelijke e-mails met een gerust hart vertikaal  mogen worden geklasseerd.

 

De Oosterse storm lijkt wat te luwen, maar voorzichtigheid heeft nooit iemand centen gekost. Gisteren (en vandaag ook - tijdens het schrijven van deze blogpost) kreeg ik onze klant Olivier Construct aan de lijn die een betalingsherinnering had ontvangen van een bedrijf waarvan ze nog nooit hadden gehoord: het in Londen-gevestigde Network Mediagroup (www.network-mediagroup.com).

De nieuwsgierigen onder ons kunnen hier het documentje - dat vrij authentiek oogt - onder de loep nemen. Het moge gezegd zijn: de jongens van Network Mediagroup hebben niet zitten slapen tijdens de lessen 'Internet Scamming 101'. Of toch?


 

  • Een snelle controle leert mij dat de drie aangerekende domeinnamen nog niet geregistreerd waren. Wij sluiten een administratieve fout natuurlijk niet uit en besluiten dan maar contact op te nemen met Network Mediagroup. Spijtig genoeg kampt hun telefoonlijn (permanent?) met een technische storing, waardoor ze enkel via hun website of e-mail te contacteren zijn...
     
  • De site: op de indexpagina lees ik dat webdesign tot hun competenties behoort. Hopelijk voor Network Mediagroup is hun website niet representatief voor hun kunnen: drie klikken ver op hun website krijg ik zowaar Zweedse beschrijvingen (www.network-mediagroup.com/webhosting.htm) van hun diensten te zien, en dat terwijl ze een eentalige site hebben...
     
  • De domeinnaam: als ik informatie opzoek (d.m.v. een zogenaamde WHOIS) krijg ik te zien dat de eigenaar gevestigd is in… Toronto!

 


Conclusie ? Er zijn te veel dubieuze elementen aanwezig en op hun 'herinneringsbrief' staat bovendien de expliciete vermelding 'This is a solicitation on a previously sent offer, there is no obligation to pay’.


Onze raad? Negeren er geen tijd aan verspillen. Ondergetekende heeft dat al voor jullie gedaan!


Terug naar overzicht

 
Loading...